Letselschade, wat nu? 4 stappen
Als u door iemand anders letsel, een blessure of verwonding heeft opgelopen en hiervan hinder ondervindt spreken we van letselschade. Als iemand anders aansprakelijk is voor het ontstaan van uw letselschade dan kunt u schadevergoeding vorderen. Schadevergoeding in letselschadezaken bestaat vaak uit twee componenten:
- smartengeld of immateriële schade
- materiële schade
Smartengeld of vergoeding voor immateriële schade Als er sprake is van leed, pijn, psychische schade en/of gederfde levensvreugde kan daarvoor vergoeding in de vorm van een tegemoetkoming in geld worden gevorderd. Deze vergoeding noemen we dan smartengeld. Vergoeding van de materiële schade We spreken van materiële schade als er sprake is van schade die direct in geld is uit te drukken. Denk daarbij aan extra ziektekosten die niet door een verzekering worden gedekt, extra reiskosten, extra huishoudelijke hulp etc. Ook schade aan auto, fiets en kleding valt onder materiële schade. Het stappenplan van Wolf Advocaten in letselschadezaken Om het slachtoffer maar ook zijn directe familie, bij de behandeling van een letselschadezaak goed bij te staan heeft Wolf Advocaten een stappenplan gemaakt.
Stap 1: De letselschadeadvocaat onderzoekt de rechtspositie van het slachtoffer en adviseert
Na een intakegesprek doet de letselschadeadvocaat juridisch en feitelijk onderzoek om te kunnen bepalen of de schade verhaald kan worden op de veroorzaker, de dader dan wel zijn verzekeraar. Het feitelijk onderzoek kan bestaan uit het verzamelen van diverse informatie, zoals – (technisch) onderzoek naar de toedracht (bijvoorbeeld informatie over het kenteken van de auto waardoor u bent aangereden, een rapport (proces verbaal) van de politie of de arbeidsinspectie etc.). – verklaringen van getuigen, – medische informatie van uw huisarts, de fysiotherapeut, de orthopeed of andere behandelaars, informatie over het product waardoor u schade heeft geleden. Als alle benodigde informatie binnen is, maakt de letselschadeadvocaat een juridische inschatting van de kans van slagen van uw zaak.
Stap 2: de letselschadeadvocaat verstuurt een aansprakelijkstelling.
Wolf Advocaten richt zich in deze fase op het krijgen van de erkenning van de aansprakelijkheid. De aangesproken partij, meestal een verzekeraar, doet een eigen onderzoek. Daarna nemen zij een standpunt in.
Stap 3: de periode van herstel en het gaan inschatten van toekomstige risico’s
Het slachtoffer richt zich in de eerste tijd na het ongeval, samen met zijn directe omgeving, vooral op zijn herstel. Het slachtoffer houdt bij welke kosten hij moet maken voor zijn herstel. Wolf Advocaten adviseert het slachtoffer over welke kosten wel en niet voor vergoeding in aanmerking komen. Denk daarbij aan uw eigen onkosten als slachtoffer, maar soms ook kosten die anderen voor u maken. Ook komt hulp van derden (ouders maar ook een vriend of een vriendin) soms in aanmerking voor een tegemoetkoming. Na enige tijd kunnen ook juridische vragen aan de orde komen in verband met arbeidsre-integratie. Ook daarbij adviseert Wolf Advocaten. Op een gegeven moment zullen medische behandelingen geen effect meer hebben op de gevolgen van het ongeval te verbeteren. Er is dan een medische eindtoestand bereikt. Op dat moment kunnen de eventuele toekomstige risico’s die door het ongeval in het leven van het slachtoffer zijn gekomen in kaart gebracht worden en kan worden nagedacht over de manier waar op een letselschadezaak kan worden afgewikkeld.
Stap 4: de afwikkeling van een letselschadezaak
Wolf Advocaten adviseert haar cliënten in deze fase meestal om rustig de tijd te nemen om een wel overwogen afweging te kunnen maken. Het gaat meestal om een van de volgende mogelijkheden:
- De schade wordt afgekocht door de wederpartij door het betalen van een bedrag ineens, een zgn. lumpsum, waarbij partijen elkaar over en weer finale kwijting verlenen. Dit betekent dat daarmee dan de letselschadezaak voor eens en voor altijd geregeld is en dat partijen daar niet meer op terug kunnen komen;
- Er wordt een zekerheid ingebouwd door het opnemen van een voorbehoud, waarmee het slachtoffer zich het recht voorbehoudt om bij bepaalde, met name genoemde, toekomstige ontwikkelingen op de regeling van de letselschadezaak terug te komen.
Wolf Advocaten adviseert het slachtoffer over de voor- en nadelen van deze manieren van afwikkelen en zal in overleg met het slachtoffer met de wederpartij onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding en of er finale kwijting wordt verleend, dan wel wordt afgewikkeld onder een voorbehoud.