Wat zijn de verschillen tussen een LSA (letselschade-)advocaat en een letselschadebehandelaar?

Er zijn veel mensen die zich bezig houden met belangenbehartiging voor slachtoffers van letselschade. Maar er is er maar één die de echte specialist genoemd mag worden. En dat is de LSA advocaat. Als u in zee gaat met een LSA advocaat dan weet u zeker dat u betrouwbare en deskundige bijstand krijgt van de hoogste kwaliteit. Doet u dit niet, dan kan dit u duizenden euro’s kosten! Daarom is het belangrijk om te weten wat de verschillen tussen een LSA Letselschade advocaat en een schadebehandelaar zijn. Iedereen mag zich dus zomaar letselschadebehandelaar, letseljurist, LSA letselschade advocatenschaderegelaar of iets dergelijks noemen. En ook mag iedereen zeggen dat hij “gespecialiseerd” is. Maar wat is hier de waarde van, als iedereen dit zomaar mag doen? Advocaat is een beschermde titel. Je mag je dus alleen advocaat noemen als je rechten hebt gestudeerd aan de universiteit en je daarna ook nog een driejarige beroepsopleiding hebt gevolgd. Ben je eenmaal advocaat, dan is het belangrijk om je te specialiseren. Net zo goed als er artsen zijn met verschillende specialismen, zoals orthopeed, neuroloog of cardioloog; zijn er dus ook gespecialiseerde advocaten. Je hebt bijvoorbeeld advocaten die zich specialiseren in arbeidsrecht, strafrecht of waar we het hierover hebben: letselschade. Om gespecialiseerd letselschadeadvocaat te kunnen worden moet je na alle studie en de beroepsopleiding ook nog een postacademische opleiding moeten volgen. Advocaten worden niet zomaar toegelaten tot deze specialisatieopleiding. De specialisatieopleiding wordt afgesloten met een examen. Ben je geslaagd, dan mag je lid worden van de specialisatievereniging LSA, oftewel de vereniging van Letselschade Advocaten. Is uw advocaat lid van de LSA? Dan weet u dus zeker dat u met een echte specialist te maken heeft.

Nederlandse Orde van AdvocatenEen letselschadejurist heeft al deze opleidingen niet gehad. Sterker nog, een jurist hoeft niet eens rechten te hebben gestudeerd. Iemand die het recht beoefend is jurist, dus mag iedereen zich jurist noemen. Advocaten zijn per definitie altijd jurist, maar juristen hoeven niet altijd advocaat te zijn. Let er dus op dat uw jurist óók advocaat is. Voor advocaten gelden bovendien allerlei eisen die voortvloeien uit de Advocatenwet. Zo zijn er voor advocaten vijf kernwaarden; onafhankelijkheid, partijdigheid, vertrouwelijkheid, integriteit en deskundigheid. Daarnaast moeten advocaten zich aan gedragsregels houden en vallen zij onder tuchtrechtelijk toezicht.

Advocaten moeten zich jaarlijks verplicht laten bijscholen en voor LSA advocaten gelden dan ook nog de eisen die de vereniging aan hen stelt. Een van de eisen die de LSA stelt is dat letseladvocaten jaarlijks voldoende “vlieguren” maken. Zij moeten dus voldoende tijd aan letselzaken besteden. Want zo als gezegd, het is een specialisatie en dat kun je er niet even bij doen. Letselschadebehandelaars kennen geen kernwaarden. Ze hebben bijvoorbeeld geen geheimhoudingsplicht (kernwaarde vertrouwelijkheid). En veelal zijn schadebehandelaars ook niet onafhankelijk of partijdig. Dit heeft te maken met de wijze waarop letselschadebureaus betaald worden voor hun werkzaamheden. En die verschilt wezenlijk van de manier waarop advocaten worden betaald voor hun dienstverlening. Advocaten declareren meestal een uurtarief dat van tevoren met de klant wordt overeen gekomen. Bij letselschadezaken dienen deze advocaatkosten te worden vergoed door de aansprakelijke partij. De advocaat brengt zijn kosten dus in rekening bij de klant en de verzekeraar dient deze kosten dan te vergoeden. Het is gebruikelijk dat de verzekeraar deze declaraties rechtstreeks aan de advocaat vergoed. Zo wordt een onnodige carrousel van geld voorkomen.

Letselschaderegelaars daarentegen hebben veelal vooraf afspraken gemaakt met de verzekeraar over de vergoeding van hun buitengerechtelijke kosten. Daartoe worden ook contracten gesloten met verzekeraars. (zie: www.stichtingpiv.nl/regelingen/convenanten-bgk) Uiteraard ben je niet onafhankelijk als je met de wederpartij afspraken maakt over de vergoeding van de kosten. Want het is wiens brood men eet, diens woord men spreekt. En daarom zullen letselschaderegelaars nooit echt een vuist kunnen maken tegen de verzekeraars.

LSA-Advocaten kunnen wel die vuist tegen de verzekeraar maken. Omdat de LSA-advocaat geheel onafhankelijk is, en uitsluitend de belangen van zijn klant in het oog houdt, zal hij of zij zich niet druk hoeven te maken over betalingsafspraken. En er is nòg een belangrijk verschil tussen de LSA-advocaat en de letseljurist. En dat is de bevoegdheid om partijen te mogen vertegenwoordigen in een rechtszaak. Als dit nodig is, dan kan de LSA-advocaat het geschil namens het slachtoffer aan de rechter voorleggen. Als een letselschaderegelaar dit wil doen, dan betekent dit dat hij de zaak uit handen zal moeten geven en overdragen aan een advocaat. En dat doet de letseljurist liever niet. U weet nu ook waarom. Nu gaat het bij letselschadezaken al snel om grote belangen. En je krijgt maar één keer de kans om het te regelen. Als er dan een belangrijk punt is dat niet in de afwikkeling van iemands letselzaak wordt meegenomen, dan kost dit het slachtoffer mogelijk veel geld. Het zal duidelijk zijn dat dit risico bij het verdienmodel van de regelingsbureaus min of meer zit ingebakken. Want extra discussies kosten de regelaar meer tijd en moeite, terwijl daar geen betaling tegenover staat. Dan is het veel aantrekkelijker om zulke discussies uit de weg te gaan.

Zo bezien kan de keuze voor de juiste behandelaar bepalend zijn voor de uitkomst ASP Advocatenvan uw letselschadezaak. Een LSA-advocaat zal zich er altijd hard voor maken dat u zoveel mogelijk wordt hersteld in de situatie zoals die was voor het ongeval. En daarom kunt u het beste met de LSA-advocaat in zee gaan. Dan weet u zeker dat uw belangen centraal staan en u wordt geholpen door iemand met kennis van zaken. Bij Wolf Advocaten in Haarlem werken gespecialiseerde LSA-advocaten. Er wordt uitsluitend opgetreden voor slachtoffers. Daarom zijn de advocaten bij Wolf Advocaten niet alleen lid van de LSA maar ook van de ASP, de vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade

Je mag daar alleen lid van worden als je ook LSA advocaat bent c.q. aan alle voorwaarden voldoet om LSA lid te zijn en je uitsluitend voor slachtoffers optreedt. Aangezien de advocaten bij Wolf Advocaten ook bijzondere kennis over de positie van slachtoffers in het strafproces bezitten, zijn zij naast hun lidmaatschappen bij LSA en ASP ook aangesloten bij LANGSZ, het Landelijk Netwerk voor slachtoffers van Gewelds- en zedenslachtoffers

wolf-advocaten-haarlem

Wolf Advocaten is daarmee hèt fullservice slachtofferkantoor in Haarlem en omstreken. Heeft u dus ook een letselschadezaak of twijfelt u of uw zaak wel in goede handen is, wacht dan niet tot het te laat is. Neem contact op via 023-5515188 of vul onderstaand contactformulier in voor een gratis kennismakingsgesprek.

Heeft u vragen of wilt u informatie? Neem contact op met Wolf Advocaten in Haarlem